Vatten på lek och allvar

Barn på Visby vetenskapscentrum visar i många fall större nyfikenhet och kunskap om vatten än många äldre. Det kan vi lite vuxna lära oss mer av. ”Kunskaperna ger vi barn och unga genom både lek, sagor och seriösa experiment. Barn och unga är både nyfikna och kritiska på ett sätt som äldre kanske inte alltid är”, säger Lisa Berg, på Fenomenalen i Visby hamn. Nu är de med i vatteninitiativet och prövar teknik för att lära och experimentera vidare.

Lisa Berg har jobbat med vattenfrågan och barn under flera år. När de på Fenomenalen anpassar vi vatten-kunskapen efter varje ålder blir barnen snabbt ”vattenexperter”. 

”De yngsta har tagit del genom sagor om vatten, som väcker deras engagemang, medan äldre vill experimentera, granska, förstå och inte minst kunna påverka”.

De lite äldre har jobbat med minikretslopp genom att ha en skvätt vatten i varsin plastpåse. Ett sätt att skapa en minivärld.

”Påsen i fönstret fick sol och hade ett effektivt kretslopp. Men påsen i garderoben fungerade inte alls. Detta var väldigt talande till de unga deltagarna.”

Sagorna har handlat om gestalten en vattendroppe – Vilda vatten – och hennes häftiga färd i regn, floder, hav och avdunstning i kretssloppsaga. ”Den fungerar väldigt bra.” berättar Lisa Berg.

De har också odlat ärtor som fick olika slags vatten med surt, basiskt, diskmedel mm för att se hur växterna reagerade. Allt väckte en omfattande och stundtals het diskussion.

Att leka med vatten är också väldigt populärt, berättar Lisa Berg.

”Barnen är samtidigt mer noga än många vuxna. Barnen frågar om vattnet har ett slutet kretslopp, så att exempelvis inte barnens lekvatten rinner ut i havet. En fråga som många vuxna glömmer att ställa sig”.

Här finns en påtaglig generationsklyfta i synen på vatten. Barn och vuxna har olika erfarenheter, insikter och kunskaper.

”Vuxna kan lätt låta en kran stå och rinna”, konstaterar Lisa Berg, ”men för barn är detta ofta direkt provocerande. Det bådar gott för framtiden.”

MER OM BARN OCH VATTEN

Nu deltar Fenomenalen i vatteninitiativet. På centrets toaletter kan besökare pröva vattenspararen av uppfinnaren Kajs Mickos. 

”Till och med att tvätta händerna har blivit lite mer spännande”, säger Lisa Berg. 

Tidigare har diskussionen på centrets toaletter varit mer fokuserad på människokroppen. Här finns bilder, texter och resonemang på toalettväggarna. De har hittills talat mest om kiss och bajs med barn och för tonåringar naturligtvis mens. Nu är vatten ett nytt tema på toaletten som ett faktatätt lärorum.

Att tvätta händer har väckt en ny diskussion. Att en vanlig handtvätt nu inte tar 4 utan 7 sekunder har satt vattenfrågan i perspektiv. Det vi betalar med 3 sekunder av vår tid ger vatten.

”Det några sekunder att tvätta händerna, men det gör inget när vi vet att vi sparar mycket vatten”.

Nu tittar Lisa Berg på frågan hur de kan diskutera just tid och vatten med barnen kan själva delta i diskussionen och hur nya grepp, tekniker och uppfinningar kan förklaras och locka andra barn och vuxna.

Inspirationen kommer både från Visbys Blått centrum för experiment och mer komplexa grepp. Materialet om sagogestalten Vilda vatten har kommunen tagit fram och används även på en rad förskolor, berättade Region Gotlands Peter Daun när jag träffade honom för några veckor sedan.

MER OM BARN OCH VATTEN

Hur pratar ni vatten med barn hemmavid?
Vi vill ha in många förslag!
/claes hemberg

1 svar på ”Vatten på lek och allvar”

  1. Pingback: Visby vattenkoll 3 juni - Prata, pröva och spara vatten

Lämna ett svar