”Vatten blir ny potatis”

Potatissalladens hjärta – Rydbergs – i Klintehamn återanvänder vatten och ger bort det till bönder. ”Vårt tvättvatten blir ny potatis. Och vi letar alltid efter nya sätt att spara mer,” berättar Anna Carin Löfstedt, fabrikchef.

Gotlands bönder och Rydbergs använder mycket vatten, berättar Löfstedt. ”Att odla potatis och rödbetor kräver sitt vatten. Bönderna är duktiga på att samla vatten i dammar och vattna smart. Och vi vill inte vara sämre. Att göra potatissallad ställer krav på ytterligare vatten, när vi exempelvis tvättar potatis. Därför har vi i många år jobbat med frågan att spara vatten.”

Det viktigaste greppet för att spara vatten har enligt Löfstedt varit att jobba med några väl utvalda bönder. ”Det gör att vi tillsammans jobbar nära varandra och på samma medvetna sätt, både vad gäller kvalitet och vattenanvändning.”

Även på Rydbergs matfabrik är diskussionen om vatten återkommande, eftersom grönsaker tvättas med vatten. ”Vi är duktiga på att återanvända vatten, både inom fabriken, men också genom att vårt vatten går ut till närliggande åkrar och blir ny potatis”.

Rydbergs

Samtidigt är Rydbergs inte färdiga. Anna Carin Löfstedt och kollegorna letar vidare efter nya sätt att spara vatten. En idé som kommer upp på mitt studiebesök. En av Rydbergarna är att spara vatten från den stora fabrikstaken. Rydbergs har många kvadratmeter tak.Varje regnskur skulle här kunna samla mycket vatten. Vi får se…

Vet du om/hur företag nära dig som sparar vatten? /claes hemberg

1 svar på ””Vatten blir ny potatis””

  1. Pingback: Visby vattenkoll 3 juni - Prata, pröva och spara vatten

Lämna ett svar