Vad kostar vatten?

Svaret är mellan 1 och 5 öre per liter. Eller 5-25 kr per dygn. Beroende på vart du bor. Siffran kan verka liten, men i plånboken rör det sig om flera tusenlappar varje år. På Gotland ligger priset högt, som på andra öar och kustnära områden. Frågan kommer från en av våra läsare som vill lära sig att ”räkna vatten”.

Bland de svenskar som har dyrast vatten märks små kommuner som Nordanstig och Lessebo. Även kustnära kommuner som Strömstad, Tjörn, Borgholm och Gotland har dyrt vatten. Här är priset ofta 4-5 gånger dyrare än landets billigaste vatten.

Skillnaden i plånboken är från 1 000 kr per år upp över 10 000 kr per år för ett vanligt hushåll. Därför går miljöfrågan att spara vatten och priset på vatten väl i hand. På Gotland idag kostar vattnet för en normalvilla mellan 7 000 – 10 000 kronor per år. Här prislistan.

Räknar vi in varmt vatten så stiger priset snart till det dubbla. Ja, varmt vatten är dyrt, eftersom elpriserna är så höga.

Att glesbygd har dyrt vatten är inte så konstigt. Vattenledningar är dyra att bygga. Men att kustnära områden också har dyrt vatten, kan verka motstridigt, eftersom det ofta bor fler människor vid kuster. Här är orsaken istället långa avstånd och färre vattentäkter.

Att spara vatten behöver inte heller vara dyrt. Här finns många olika erfarenheter och tekniker. Det enklaste rådet är att duscha kort tid. På en minut. Det kostar inget extra, men kan spara flera tusenlappar per år. Olika tekniker kan ofta spara vatten 50-90%, vilket med andra ord betalar sig ofta redan inom några månader.

Här en lista på landets kommuner.

Hur sparar du vatten?/claes hemberg

1 svar på ”Vad kostar vatten?”

  1. Pingback: Vattenfabriken igång - Prata, pröva och spara vatten

Lämna ett svar