Uret stoppar ”vattentjyven”

Vattenuret sparar stora mängder vatten, på väggen i badrummet. Eftersom duschen är en stor vattentjyv. Det är en uppfinning levererad från Region Gotland. Bara genom att sitta på väggen vid duschen kan den påminna oss och mig att tänka på vatten som en form av tiden. Ja, att vatten och tid hänger ihop har blivit allt tydligare i Vatteninitiativet.

Peter Daun, kommunikatör, på Region Gotland visar mig ett ”vatten-timglas”. Idén kommer från Australien. Det tar 4 minuter för den blåa sanden att ringa igenom. Som en snabbdusch. Allt för att locka gotlänningarna att tänka vatten.

”Vi har givit ut flera tusen till gotlänningarna. Även turister har fått dem. Den har varit mycket efterfrågad. Och det finns fler. Det är bara att höra av sig, för den som vill pröva”, säger Peter Daun.

Idén har jag aldrig sett tidigare, men inser är riktigt strålande bra. Eftersom duschen tillhör hushållets vattenslukare. Tricket är att stänga av vattenflödet under tiden vi tvålar in oss. Det sparar hinkvis med vatten.

Ja, duschen är verkligen en stor vattentjyv , och dessutom kanske en vi lätt glömmer bort. I snitt talar vi om hälften av allt vatten vi gör av med hemma.

Dessutom har vattenuret den superba pedagogiska rollen: Den påminner oss om att vatten är tid. Ja, mycket duschtid gör av med mycket vatten och tvärt om.

Och framför allt säger vattenuret att vi kan välja? Snyggt jobbat av Region Gotland! Fler sådana initiativ efterlyser vi, från alla som vill bidra med idéer, erfarenheter, kunskap…

Har du prövat vattenuret? /claes hemerg

2 svar på ”Uret stoppar ”vattentjyven””

  1. Pingback: Hushåll bjuds in - Prata, pröva och spara vatten

  2. Pingback: Skolelever avvaktar att spara vatten - Prata, pröva och spara vatten

Lämna ett svar