Unga mest vattenkunniga

Vatteninitiativet har på bara några månader nått över 250 gotlänningar som nu sparar flera kubikmeter vatten i veckan. Lärdomar och flera gotländska Greta Thunberg och tusentals deltagare, diskuterar vi idag på P4 Gotland.

P4 GOTLAND: Vatteninitiativet lockar unga

Gotland tillhör även den här sommaren en av svenska regioner med återkommande vattenbrist. Därför startade Vatteninitiativet först på Gotland där vi helt gratis ut teknik, råd och stöd, med syfte att diskutera och lära oss mer om vatten. Sedan har även uppfinnare, forskare och en meterolog bidragit.

Särskilt märks gensvaret oss unga, lärare och miljöengagerade i turistnäringen som är delaktiga i Vatteninitiativet. Det finns lång Greta Thunberg på Gotland. Bara genom Vatteninitiativet sparar de aktiva nu flera kubikmeter varje vecka. Och det är bara början.

Terra Novaskolans fjärdeklassare sparar idag ett badkar i veckan. Daghemmet Humlan är i samma nivå. Och barnen har deltagit i projektet med både åsikter, skyltar och förslag.

Hotell i Visby i initiativet sparar ännu mer, eftersom där handlar det även om duschar, tvätt mm. Här har bara ett hotell sparat 10 000-tals kronor på mindre varmvatten.

Visbys ungdomscenter Fenomenalen har också deltagit. Med kunskaper, många olika vattentester och även konkreta vattensparare, där den lokala förmågan Polhem så passande visar upp sin vatten-teknik från 1700-talet.

Gotlandsbåtarna är också delaktiga. De bidrar också med fakta. Vid varje avgång pratar kaptenen vatten i högtalarna och erbjuder på sina resenärer att på toaletterna att pröva ”att spara på en gotländsk bristvara”. En skylt som skolelever i Visby hjälpt till att ta fram.

Under sensommaren och hösten utökar vi Vatteninitiativet och bjuder in än fler att delta. En särskilt viktig grupp då är stora fastighetsägare. Där rinner det ut mycket vatten. Så fortsätt bidra med idéer, frågor och åsikter!

Har du förslag på någon som borde vara med i Vatteninitiativet?/claes hemberg

Lämna ett svar