Vatten-initiativet startar på Gotland

Vatteninitiativet start på Gotland

Vi kan få ut mer vatten ur varje liter. Genom att prata vatten och pröva olika handgrepp vill vi väcka fler idéer och spara många ton vatten på landets största ö. Första regionen att testa Vatten-initiativet är nu Gotland. Redan är har skolor, daghem, hushåll, bostadsbolag, hotell, kommunen, medier och företag visat intresse för arbetssättet. Fler är välkomna.

Senaste månaderna har vi diskuterat vatten runt om i Sverige. I Hultsfred, Lund, Gotland, Norrtälje, Kungälv, Åstol, Mörbylånga och med många fler. Vi har letat efter en kommun som har vatten högt upp på agendan. Till slut har vi valt att starta Vatteninitiativet på Gotland för här är behovet stort och intresset mest påtagligt.

Första april i år införde Gotland bevattningsförbud. Aldrig har kommunen varit så tidigt ute. Just nu behövs det ett års nederbörd för att komma ikapp, berättade kommunen när jag träffade dem, på vattendagen 22 mars. GotlandsHem är en annan stark lokal vatten-kraft som gillar idén att deras boende är med vatteninitiativet.

Lägg till det breda engagemang som många gotlänningar redan visat i frågan. Vi har märkt det i kontakten med skolor, kommun, universitet, hotell… Därför har vi valt ut Gotland att bli starten för Vatteninitiativet; där vi pratar och prövar att spara vatten.

Vi startar med att skänka 100 vattensparare och öppnar vatteninitiativet.se för att här samla diskussioner och engagemang. För vi vill locka fram alla former av idéer, engagemang och lösningar.

Vi ska i nästa steg dessutom besöka alla deltagare för att börja prata vatten. Uppfinnaren Kaj Mickos och jag ska lyssna och diskutera vattentankar just på Gotland.

Målet är att nu direkt:

  • prata vatten med barn, unga, vuxna och äldre
  • på skolor, daghem, i hushåll, hotell, företag där vatten används
  • för att samla erfarenheter och idéer
  • se Gotland som en förebild även på fastlandet och utomlands
  • För vi vill göra en skillnad nu. Inte i framtiden. 

Idag vet alla att vatten- och klimatfrågan är några av våra mest akuta frågor. Det märks redan i ett växande engagemang särskilt bland unga, men också många idéer och förslag till att spara vatten.

Debatten om vatten är viktig. Förutom att handgripligen spara vatten på Gotland, vill Vatteninitiativet dessutom samla erfarenheter och sprida dem på ön och till fler kommuner och regioner med starkt vatten-intresse. Därför kommer vi att både väcka diskussioner, men också lyssna och intervjua, för att samla in reaktioner och tankar för framtiden.

En vatten-rapport i maj och september, är absoluta målet. För att verkligen samla åsikter, tankar och erfarenheter. Redan i maj gör vi första del-rapporten, för att väcka engagemang inför sommaren. Efter sommaren sammanfattar vi även djupare sommarrapport. För att driva förändring på lång sikt .Både på Gotland, i övriga delar av landet och även till andra regioner där vattenfrågan är en utmaning, runt om i världen.

Idén till Vatten-initiativet kom upp i en diskussion med olika hållbarhetsexperter, lärare, boende, bostadsbolag, kommuner, en meteorolog, företagare och organisationer runt om i Sverige. ”Vi måste prata mer vatten, annars kommer vi aldrig hitta lösningarna”, sa flera.

/Claes Hemberg, på Vatten-initiativet och Altered

Lämna ett svar