”Skänker 100 vattensparare”

(Kaj Mickos, Nacka) För att inspirera unga och äldre att prata och spara vatten, så skänker jag 100 av mina ”vattensparare”, till de som vill vara med på Vatten-initiativet. Mina vattensparare minskar 98% vattnet i vanliga handfat och diskhon.

Till vardags är jag professor innovationsteknik och har många uppfinningar på mitt samvete. För att bidra till vatten-diskussionen på Gotland skänker jag nu 100 stycken av sin senaste teknik: en vattensparare. Och hoppas att fler deltar med idéer, åsikter och annan vattensparande teknik.

Min uppfinning finns i två varianter för handfat och diskon: den första som sparar 96% vatten och den andra är reglerbara och kan sparar 85-98%.

Genom att skänka 100 munstycken hoppas jag också att många andra bidrar med idéer, förslag och teknik. 

Idén fick jag på uppfinnar-konferens i Shanghai för många år sedan. I staden har de stor vattenbrist och jag började fundera på en teknik som kan spara vatten. Men det tog många år innan jag tog fram munstycket.

Resultatet finns nu två munstycken Singel och Dual. De omvandlar vanligt kranvatten till högtryck och skickar ut det i en spreja. Det sparar vatten. Dessutom tvättar den bättre än vanligt kranvatten, Något jag inte insåg först senare.

En skillnad kan däremot användaren uppleva. När vi i vanliga fall tvättar händerna på i snitt 4 sekunder kanske vi nu är uppe i 9-10 sekunder. Det kostar några extra sekunder, men vi sparar väldigt mycket vatten.

Vilka vatten-uppfinningar gillar du?//Kaj Mickos, innovationsprofessor, Altered.

2 svar på ””Skänker 100 vattensparare””

  1. Pingback: Hushåll bjuds in - Prata, pröva och spara vatten

  2. Pingback: Mitt nya sommarjobb - Hemberg: Nästa fråga

Lämna ett svar