Hultsfred sparar vatten

Skolor, förskolor och hotell sparar nu vatten i Hultsfred. Det är Hultsfreds kommun som tar vidare senaste årens stigande engagemang i vattenfrågan. ”Vi vill pröva att spara vatten inom flera av kommunens olika verksamheter och vara ett föredöme för alla i kommunen” säger Arvid Lindblad, kommunens hållbarhetsstrateg.

Vattennivåerna i Hultsfred är i år bättre än i fjol. Men hållbarhetsstrategen Arvid Lindblad vet att det kan svänga fort.

”Vi räknar med bevattningsförbud i år också. Nu har vi haft förbud i två år och över tid är riskerna stora med ett allt torrare klimat. Även om magasinen fylls upp i detta nu. Det lär dock inte bli någon större snösmältning.”

Åtta olika kommunala verksamheter deltar i projektet att pröva, spara och prata vatten. Det rör sig om 5 förskolor, en grundskola och ett gymnasium. Med andra ord kan Hultsfred bli en spännande källa till erfarenheter, för andra kommuner. Dessutom deltar nya biblioteket som ska invigas om bara några månader.

”Att pröva vattensparande teknik, erbjöd jag, till en rad rektorer och chefer runt om i kommunen. De som svarade först är redan igång. Nu ser vi fram mot reaktioner, lärdomar och att diskussionen sprider sig utanför dagis och klassrum. Vattenfrågan gäller oss alla”, säger Lindblad.

Skolorna som hittills är igång är Lindblomskolan och Hultsfreds gymnasium, Silverslättens, Evahagens, Silverliljans, Råsebäcks och Ekbackens förskola.

Kommunen samverkar även i vattenfrågan med andra kommuner i länet. Genom den länsgemensamma kampanjen ”Vattentankar” byter de erfarenheter mellan varandra och lyfter vattenfrågorna lite extra på olika sätt. Kommunerna har dessutom delat på hållbarhetskompetensen. Hållbarhetsstrategen Arvid Lindblad delar idag sin tjänst och verkar både inom Vimmerby och Hultsfreds kommun.

Att det lokala Hotell Hulingen också deltar är en viktig signal.

”Även den som är gäst här i Hultsfred får gärna bidra till vår gemensamma vattenfråga. Så kan vårt engagemang spridas till fler kommuner”, säger Arvid Lindblad.

Vattenfrågan gäller också infrastruktur och energifrågan. Genom att minska förbrukningen sparar kommunen inte bara vatten, utan även energi. Att transportera och även värma upp vatten kostar en hel del koldioxid. Vattenledningar är dyra grejor som just nu är föremål för större investeringar. Kan kommunen förlänga livslängden på rör och ledningar, så sparar vi även där viktiga skattekronor som kan gå till annat viktigt.

En annan aktuell hållbarhetsfråga i kommunen är biogas. En lantbrukare i Hagelsrum, Målilla, bidrar med gödsel från cirka 900 mjölkkor som levererar biogas till 4 nya gasmackar i Målilla, Hultsfred, Vimmerby och Högsby.

”Vi räknar med att en betydande del av kommunens bilar snart kan ställa om till biogas. Tillsammans med satsningar i andra kommuner i Kalmar län har nu varje kommun minst en gasmack var. Nu gäller det att fortsätta med att öka antalet gasfordon och trycka tillbaka förbränning av fossila bränslen”, berättar Arvid Lindblad.

/claes hemberg

Lämna ett svar