Barn leder vattendebatt

Greta Thunberg må har tagit en betydande roll i den globala klimatdebatten. På Gotland är det många barn och unga som driver på mest. Det märks tydligt i engagemanget som Vatteninitiativet möter på Gotland.

Barn och unga har verkligen förstått vattenfrågan. För dem är det naturligt att tänka och välja väg i vattenfrågan. Det märks inte minst i kontakten med unga, lärare och pedagoger på Gotland.

Om vi jämför med kontakter inom hushåll, hyresrätter, företag och kommunen, så vinner de unga med hästlängder.

Vattenfrågan är heta på Terra Novaskolan, förskolan Humlan och barn- och ungdomslaboratoriet Fenomenalen.

Visbys science center Fenomenalen har de diskuterat vatten många gånger och på många olika sätt. De har vattenexperiment och har visar också upp historiska exempel på vattenfrågan. Uppfinnaren Christopher Polhem var ju gotlänning och han använde gärna vattenkraft.

”Gotlands barn och unga är väl medvetna och engagerade i vattenfrågan. Vi har diskuterat vatten såväl på land, i havet, på toaletter och handfat. Vi vill gärna inspirera barn och unga att komma på egna idéer.”

Även på Terra Novaskolan är de intresserade av att prata och pröva vatten på nya sätt.

”Vi har jobbat med vattenfrågan med elever i 4:or och 5:or senaste året. Eleverna är mycket engagerade i vattenfrågan. Vi jobbar gärna vidare och diskuterar nya vattenfrågor ”, säger Cecilia Kummu, förstelärare inom hållbarhet på Terra Novaskolan:  

Vilka barn och unga vattenexperter möter du? /claes hemberg

Lämna ett svar