
Terra Novaskolans fjärdeklassare har flera egna idéer och frågor. ”Varifrån kommer uppfinningar?” och ”Hur kan vi spara mer vatten”. Det var några av frågorna till uppfinnaren Kaj Mickos, på plats i Visby.

Fjärdeklassarna är tydligt mer pålästa och engagerade än många vuxna. De går också väldigt rakt på nyckelfrågorna kring såväl klimat som vatten. Klassen har med lärarna Cecilia Kummu och Sofia Bandelin Lundstein länge arbetat med vattenfrågan. Därför hörde Vatteninitiativet av sig till just den här klassen.
”Du behöver inte vara smartast för att hitta på bäst idéer. Mycket handlar om envishet – att inte ge sig,” berättade Mickos.
Mer om barn i Vatteninitiativet.
Uppfinnaren Mickos berättade hur han själva hade det svårt i skolan. Han är dyslektiker och behövde tidigt hitta nya lösningar för att lära sig skolans ämnen. På ett liknade sätt har jobbat vidare.
”Uppfinningar är viktiga för att lösa de svåra frågor vi står inför. Jag tror att uppfinningar kommer att lösa våra miljöproblem. Vi måste bara vara snabba och enkla, så vi får ut lösningar fort. Sedan kommer bättre lösningar längre fram, men vi kan inte vänta på dem. Så ni alla unga, kom fram med många bra idéer. De behövs.”

Eleverna har sedan tidigare prövat vatten-uret. Nu ville de också pröva Kajs vattensparare hemma. ”Säg till hemma och be era föräldrar anmäla intresse på hemsidan. Fortfarande finns 30-talet munstycken att dela ut gratis. Vi har också flera vattenur på lagret.”
Ekonomen Claes Hemberg talade vädret i sommar. Fakta hämtar han från tidigare SVT-metereologen Martin Hedberg. ”Martin säger att vädret kommer att fortsätta att vara mer ojämnt. Vi kommer ha längre perioder av torka och sedan längre perioder av regn. Detta långa perioder gör att vi måste hjälpa naturen att planera lite. Vi behöver spara vatten och samla ihop vatten åt naturen. Och åt oss själva.”
Hur kan vi backa tillbaka från dagens mer instabila väder. ”Hur kan vi får samma stabila väder vi hade förr”, frågade elever. Det korta svaret är att vi måste sluta skicka ut mer koldioxid och samla ihop den koldioxiden vi redan skickat ut. En konkret fråga är ju vilka verksamheter som idag skickar ut mest koldioxid.

Uppfinningar som idé, var något som fångade eleverna. ”Varifrån kommer de?” frågade eleverna Kaj Mickos.
”Mina bästa idéer kommer från problem. Jag vill lösa problem. Konsten är att se problemen. Sedan kan det ta flera år att komma på lösningen. Att sedan producera uppfinningen är något helt annat. Det kan vi uppfinnare gärna lämna över till andra, som är just bättre på det steget.”

Eleverna bidrog med egna skylt-uppfinningar. Frågan var hur eleverna själva skulle vattenfrågan för exempelvis farmor eller morfar. Här deras svar.
Fjärdeklassaren Malin föreslog genast en egen uppfinning. ”Jag skulle vilja se en dammsugare för att suga upp skräp i skogen.” Kaj Mickos gillade idén. ”Bra, idé. Nu har du en idé. Den kan du ge bort till någon annan. Eller pröva själva hur en dammsugare skulle se ut och fungera.”
Mer om barn i Vatteninitiativet.
/vatteninitiativet
Pingback: Barn leder vattendebatt - Prata, pröva och spara vatten