Båtarna pratar vatten

På alla färjorna till Gotland får passagerarna höra om vattenbristen på ön. ”Våra båtar är för många första kontakten med Gotland. Då är det viktigt att uppmärksamma vattenfrågan och inspirera besökare att vara extra varsamma”, säger Staffan Fahlstedt, rederiinspektör på Destination Gotland.

”Gotlandsfärjorna är en för många en symbol för hela ön. Vi på båtarna är redan försiktiga med att använda vatten. Kan vi dessutom bidra till att väcka intresse och diskussion kring vatten, så gör vi det självklart”, säger Staffan Fahlstedt.

På varje toalett får resenärerna nu också möjlighet att välja: att spara eller inte spara vatten i handfatet. På toaletterna samsas vanliga kranar och de som sparar vatten. En vanlig kran skickar ut ca 5 liter vatten per minut. De mer försiktiga kranarna nöjer sig med att spreja ut 2 dl, under samma minut.

”Genom att ge resenärerna en möjlighet att välja, ger vi dem också en möjlighet att tänka efter”, säger Fahlstedt.

För att själva sprejkranen ska vara begriplig har rederiet varit noga med att skylta ordentligt. De vattensparande kranarna har en slogan som säger ”För dig som vill spara på en gotländsk bristvara”.

Exakt hur skyltexter kan se ut har varit en diskussion i sig. Här tog Vatteninitiativet hjälp av fjärdeklassare på Visbys Terra Novaskola som bidragit med idéer och engagemang. Skolan har också bidragit med skyltidéer till hotell, Fenomenalen och många fler.

Mängden sparat vatten på båtarna är ännu inte mätt. Men det kan bli en några kubikmeter per vecka. Redan sedan tidigare har rederiet varit noga med att hämta sitt vatten i först hand från fastlandet, men eftersom alla inte har den möjligheten så vill rederiet gärna bidra till diskussionen.

Genom att informera om vattenbristen på Gotland i samarbete med Region Gotland hoppas rederiet att besökare ska ha med sig en extra försiktighet när de besöker ön

”Som stort företag har vi kontakt med många människor och vi kan agera förebild för många. Kan vi då dessutom visa praktisk handling på hur enkelt alla kan bidra så gör vi ett ännu bättre jobb”, säger Staffan Fahlstedt.

Efter allt sommarresande ser vi på Vatteninitiativet fram mot att höra om reaktionerna från ”Båtarna som värnar om vattnet”; både från resenärer, medarbetare och många fler.

Vill du också spara vatten. Anmäl, dig till /claes hemberg

1 svar på ”Båtarna pratar vatten”

  1. Pingback: Vattenfabriken igång - Prata, pröva och spara vatten

Lämna ett svar