Att göra en uppfinning kan vara ganska enkelt. Efter över 100 försök var vattenspararen klar. Så är gjorde Kaj sin uppfinning.
Utmaningen med uppfinningen var att få vanligt kranvatten till vattensprej. Själva sprejen vill han ju ha för att 1) spara vatten och 2) samtidigt gör sprejen renare.

För att vatten ska bli sprej så behövs högt tryck. Det behövs ett mycket större tryck än det som kommer ur en vanlig vattenkran. Därför måste vatten-spararen först göra om vatten till högtrycksvatten. Första steget är att få snurr på vattnet. Först då få vattnet hög fart som kan ge högt tryck. Därför finns högst upp i uppfinningen en liten skruv, som styr ned vattnet i en snurr.
Här finns en naturlag till hjälp. Venturi-effekten, som vi känt till sedan 1700-talet. Den säger att: om du snurrar vatten ner i en tratt så ökar farten ju smalare tratten blir. Den kunskapen har jag använt i uppfinningen.

Uppfinningen innehåller därför också en liten tratt. Men det räcker inte. Så vattnet får snurr i skruven och får hög fart i tratten.
Och sist längst ned behöver vattnet bli sprej. Det ordnade jag med en liten liten mynning. Där krockar vattnet och kastas ut i 4 000 minidroppar varje sekund. Det ser ut som en sprej. Så enkelt, när jag kom på det. Men det tog över 100 försök, många olika material, lösningar och prover.
Och redan funderar jag på hur jag kan använda erfarenheterna härifrån till nya helt andra uppfinningar.
/Kaj
Pingback: Hej vatten-elever - Prata, pröva och spara vatten
Pingback: Vattenprat i Visby - Hemberg: Nästa fråga
Pingback: Visby vattenkoll 3 juni - Prata, pröva och spara vatten