7 dl räcker för hela klassen

Skolklassen med tioåringar har lyckats minska vattenåtgången kraftigt senaste månaderna. Nu är hela klassen nere i 0,7 liter per dag. Det var lärarinnan Cecilia Kummu som engagerade klassen i vattenfrågan.

Utanför klassrummet på Terra Novaskolan har klassen två handfat. Där tvättar eleverna händerna 2-3 gånger varje dag. Totalt innebar det tidigare att två stora hinkar vatten rann genom handfatet varje dag. Eller nära 100 liter i veckan.

Samtidigt är klimatfrågan, vatten och förebilden Greta Thunberg ofta på tal i klassen.

Därför anmälde läraren Kummu klassen till Vatteninitiativet. Och klassen blev först skolklassen i Sverige att få pröva ny teknik för att spara vatten, som de monterade just på kranen i handfatet.

Plötsligt använder hela klassen bara 7 dl per dag. Samma 7 dl använde tidigare varje elev, som nu räcker till hela klassen.

Fjärdeklassarna på Terra Novaskolan har därmed antagligen slagit svenskt skolrekord i att spara vatten i klassrummet.

”I snitt tvättar eleverna händerna 2,5 gånger per dag.”

Kruxet var det stora ”vattenfallet” ur en vanlig kran. Där strömmar det i snitt snabba 4 liter upp till 6 liter vatten varje minut. Trots att vi ofta tvättar händerna bara några 4-5 sekunder per gång så innebar det att varje elev tidigare använde nästan en liter per elev varje dag.

Det bara för att tvättar händerna. Nu finns det förstås fler sätt som eleverna använder vatten i duscharna på gymnastiken och på toaletterna, men de började med det enklaste greppet. Att bli svensk skolmästare i handtvätt, är en bra start!

Hur sparar du vatten första gången?/claes hemberg

Lämna ett svar